menu

8:24 AM
Случайността и великите открития в науката

Историята свидетелства, че някои научни открития, в това число и такива, които са преобърнали представата за света, са били направени абсолютно случайно. Достатъчно е да си спомним Архимед, който, отпускайки се във ваната, открил закона, наречен по- късно на негово име, за потопените във вода тела и отблъскващата ги сила. Или пък Нютон, на чиято глава паднала знаменитата ябълка. И накрая Менделеев, който видял своята таблица на елементите в съня си. 
      Някои неща сигурно са преувеличени, но има съвсем конкретни примери, които доказват колко много в науката зависи от случайността. Списание Wired публикува най-известните от тях: 
      1. Виагра 
      Както е известно, отначало виаграта се разработва като лекарство против ангина. Мъжете от цял свят трябва да са благодарни на жителите на уелското градче Мертир Тайдфил, където през 1992 година в хода на клиничните изпитания е установен забележителният страничен ефект от препарата. 
      2. LSD 
      Швейцарският учен Алберт Хофман става през 1943 година първият човек, опитал "киселината”. Той забелязал върху себе си ефекта на диетамил лизергиновата киселина, когато провеждал медицински изпитания на веществото и влиянието му върху процеса на раждане. 
      3. Рентген 
      През XIX век много учени се интересували от лъчите, които се появяват като резултат от ударите на електрони по метална мишена. Откривател на рентгеновите лъчи обаче става германският учен Вилхелм Рентген. Той подлагал на облъчване различни обекти, и , сменяйки ги, случайно видял на стената проекция от костите на собствената си ръка. 
      4. Пеницилин 
      Шотландският учен Александър Флеминг през 1928 година се занимавал с изследване на грипа. Веднъж той забелязал, как синьо-зелената плесен / природният пеницилин отделя плесенни гъби/, размножена в една от чашките на Петри, убила всички намиращи се там стафилококи. 
      5. Изкуствени подсладители 
      Три от най-разпространените заместители на захарта били открити единствено благодарение на това, че учените забравили да си измият ръцете. Цикламат/ 1937/ и аспартам/ 1965/ се получили като странични продукти при медицинско изследване, а сахарин/1879/ бил открит случайно при изследване на дериватите на пепел от каменни въглища. 
      6. Микроволновата печка 
      Микроволновите излъчватели /магнетрони/ работили на радарите на съюзниците по време на Втората световна война. Новите възможности за тяхното приложение били открити през 1946 година, когато магнетронът разтопил шоколадчето в джоба на Перси Спенсър, един от инженерите на американската компания Raytheon. 
      7. Бренди 
      В средните векове търговците на вино често изпарявали водата от превозимата напитка, за да не се разваля и да не заема много място. Скоро някой по- находчив от тях решил да мине без фазата на възстановяването. Така се родило брендито. 
      8. Вулканизирана гума 
      Невулканизираната гума е много неустойчива към външни въздействия и мирише лошо. Чарлз Гудиър, в чиято чест е наречена компанията Goodyear, открил процесът на вулканизацията, когато случайно оставил смес от каучук и сяра на гореща плоча. 
      9. Картофеният чипс 
      Готвачът Джордж Крам изобретил популярната закуска през 1853 година. Когато един от клиентите му се оплакал, че картофите му са нарязани на прекалено едри парчета, той взел картоф, нарязал го на резенчета с дебелината на лист хартия и го изпържил. Така се появил чипсът. 
      10. Кифли със стафиди 
      Тук трябва да се спомене легендата, описана от журналиста и писател Врадимир Хиляровски, известен познавач на Москва. Според него, кифлите със стафиди са измислени от знаменития хлебар Иван Филипов. Генерал-губернаторът Арсений Закревский си купил веднъж топла кифла и намерил в нея хлебарка. Извикал хлебаря на момента. Филипов, без да му мигне окото, извадил насекомото и го изял, като заявил, че това е стафида, а губернаторът се объркал. Като се върнал в пекарната, наредил веднага да започнат да се пекат кифли със стафиди, за да се оправдае пред губернатора. 

Views: 415 | Added by: Tinamu
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]